Kuolismaan Kettuset

Kettunen Family History 

Sukumme esi-isä Matts Matinpoika Kettuin oli syntynyt Rantasalmen Voinsalmen kylässä v. 1636. Tarkkaa ajankohtaa Matts Kettuin Ilomantsiin saapumiselle ei ole, mutta hänet mainitaan Rantasalmen karanneiden luettelossa vuonna 1668. Ilomantsin veroluettelossa on maininta Matts Kettuista ensimmäisen kerran vuonna 1683, jolloin hän on asunut Koitereen pohjoisrannalla, Larinlahdessa ja myöhemmin Kuoralahdessa (Kivilahti) v. 1685. Seuraavaksi hän muuttaa Ilomantsin itärajalla sijaitsevaan Kuolismaan Kylään v. 1696. Vuonna 1691 kylässä ei asunut maakirjojen mukaan ketään, joka lienee ollut katovuoden aikaansaannoksia. Matin muuttaessa kylään v. 1696 saapui sinne samaan aikaan useita perheitä mm. Ikosia. Asuttuja rakennuksia Kuolismaassa oli jo 1500-luvulta lähtien ja vuonna 1631 siellä oli viisi asuttua tilaa. Vuosina 1695 - 1697 oli ns. pieni jääkausi, jolloin kolmannes maamme asukkaista kuoli. Vastoinkäymiset alkoivat vuonna 1695, jolloin kevät ja kesä olivat hyvin kylmiä. Syksy saapui tavallista aiemmin ja sato tuhoutui. Samanlaiset katovuodet toistuivat  noina vuosina monena vuotena peräkkäin, pettuleipää ja muuta hätäruokaa syötiin yleisesti. Nälänhätä lienee ajanut Matin Kivilahdesta Kuolismaan kylään?

Samanlainen nälkävuosien sarja toistui 1866 - 68, jolloin nälkään, tulirokkoon ja punatautiin kuoli Ilomantsissa toista tuhatta vuoden sisällä. Kevät oli vuonna 1866 myöhäinen ja syksyllä saatiin heikko viljasato. Seuraava vuosi 1867 oli vielä rajumpi, kevät tuli kuukautta normaalia myöhässä ja syyskuussa ankarat hallat tuhosivat sadon lähes kokonaan. Seuraavana talvena suurin osa Ilomantsin asukkaista jäi ilman leipäviljaa. Monet Ilomantsilaiset, mukana useita Kettusten sukuun kuuluvia perheitä, siirtyivät katovuosien aikana nälkää pakoon Venäjälle ja Laatokan Karjalaan. Osa palasi katovuosien jälkeen takaisin Ilomantsiin, osa jäi pysyvästi asumaan uusille asuinsijoilleen. Kyliä ja Kaupunkeja, jonne Kettuset muuttivat asumaan oli mm. Salmi, Pitkäranta, Impilahti, Vuoksen vesistön kirkonkylät ja Pietari. 

Kuolismaan_image

Matts Kettuin oli avioitunut Rantasalmella ennen karkuruutta n.1660 - 1670. Avioliitossa syntyy ainakin kaksi poikaa, Erik s. 1671 ja Matti s. 1674. Matti asettui Kuolismaahan tultuaan vuonna 1696 Matinvaaran tilalle, joka on korkean vaaran päällä, Kyläjärven länsipuolella. Matin perheeseen kuului silloin em. kaksi poikaa. Sukumme kantaisä Matin kuolinaikaa ei löydy kirkonkirjoista, mutta hän lienee kuollut 1700-luvun alkupuolella Kuolismaassa. Populit Erik ja Matti Kettuin kiertelivät 1700-luvun alkupuolella eri puolilla Kuolismaata. Vuosien kiertolaisuus päättyy kuitenkin aikanaan ja he saavat oman vuokratilan Lutikkavaarasta. Kuolismaassa Kettuset asuivat 1700 - luvun alkupuoliskolla aluksi kolmella eri tilalla: Kuolismaan 1, Lutikka, Kuolismaassa sijaitsevalla Kuolismaa 2, Matinvaaran tilalla ja Kuolismaa 3, Miikkulanvaara, joka oli aiemmin kuulunut Kuolismaassa sijaitsevaan Matinvaaran kantatilaan.

kuolismaan_kuva_1900_luvulta

Kuolismaan Kyläjärven takana vasemmalla Matinvaara, keskellä hautausmaa ja oikealla Huotarinvaara.

Kettulanvaara (Kuolismaa 2, Matinvaara) oli Kuolismaan Kettusten kantatila jo 1700-luvun alusta saakka. Tilan omistus siirtyi 1855 - 1856 Nils Ludvig Arppen omistukseen, vuonna 1903 Ilomantsin Metsäkiinteistöt Oy:lle ja vuonna 1908 Enzo Gutzeit Oy:lle. Tilalla asui Kuolismaan Kettusia omistussuhteiden muuttumisten jälkeenkin lampuoteina, torppareina ja mäkitupalaisina. Vuonna 1930 tilan rakennukset ja pellot n. 40 ha siirtyivät kaupalla Jussi Kettusen omistukseen Ensolta. Samana vuonna myös kaikki kylän tilat siirtyivät tiloilla asuneiden lampuotien, torpparien ja mäkitupalaisien omistukseen. Kettulan kantatilan (Kuolismaa Rno 143, Kettula) metsämaat n. 17 500 ha jäi kuitenkin Enso Gutzeit Oy:n omistukseen.

Kuolismaan Kettusten sukuluettelot ja historia

Sukupuu

Suvun historiaa on kerrottu Kettusviesteissä, jotka löytyvät oikeassa marginaalissa olevan Kettusviesti valikon takaa. Kuolismaan Kettuset sukukirja 2 on ollut myynnissä sukuseuraamme kuuluville noin vuoden ajan ja sitä saa tilattua oikeassa marginaalissa olevan Tuotteet sivuston kautta. Kirjasta löytyy Kuolismaan Kettusten sukuluetteloita ja historiatietoja. Ennen kirjan toimittamista varmistamme sukulaisuuden. Jatkamme suvun historian tutkimista ja sukutietojen keräämistä. Voit lähettää oman sukusi sukuluettelot (nimet, syntymäaikatiedot ja syntymäpaikkatiedot) sähköpostilla kuolismaankettuset@gmail.com niin liitämme ne sukutiedostoon. 

 

 

 Ajankohtaista
Etusivu
Kuolismaan kylä
Kuolismaan Kettuset
Sukunimi Kettunen
Hallitus
Jäsenyys
Kettusviesti
Linkit
Palaute/Yhteydenotto
Säännöt
Tuotteet
Valokuvat
Yhteystiedot
Pro Patria
Jäsenmaksu
Sukukokoukset
Sukuseuran logo
Sukuhaarat
Tietosuoja
© Kuolimaan Kettuset 2011Powered by NettiSite