Sukunimi Kettunen

Mistä sukunimemme "Kettunen" on syntynyt? 

About the Kettunen surname - Last name Kettunen 

Sukunimi Kettunen on lähtöisin nimestä Kettu. Kettu eli punakettu (Vulpes vulpes) on Suomessa ja laajalti pohjoisen pallonpuoliskon maissa esiintyvä punaruskea koiraeläin. Vuoden 2011 Luontokuvaksi valittiin lokakuussa 2011 salolaisen Kai Fagerströmin eläinkuva "Kettu".  Kuva on maalauksellinen ja mielestäni parhaimpia maassamme otetuista luontokuvista 2000-luvulla. Kannattaa käydä katsomassa kuvaa nettisivuilta klikkaamalla viereistä linkkiä! Vuoden luontokuva 2011

Olet varmaan joskus huomannut, että kiisselin pinnalle muodostuu sitkeää kalvoa eli vanhan sanonnan mukaan siihen syntyy "kettua". Kettu (kesi, ketto) on tarkoittanut alun perin ohutta nahkaa, ja samalla eläintä, jota nykyään kutsumme ketuksi. Kettu on tunnettu alkujaan nimellä repo. Revosta on saatu nahkaa ja turkiksia eli "kettua". Repo oli aiemmin tärkeä nahkansa vuoksi, turkiseläimen nahka oli haluttua kauppatavaraa vuosisatojen ajan. Aikojen kuluessa repoa on alettu kutsua pelkästään ketuksi. Repo on jäänyt toissijaiseksi sanaksi.

Revontulet ovat täällä suomessa talvi-iltoina meidän ilonamme. Revontulet muistuttavat meitä sukunimestämme. Muinaiset suomalaiset uskoivat, että revontulet syntyvät, kun kettu huiskii hankia hännällään "Vitivalkoinen lumi pöllysi repolaisen tassujen alla, kun se hyppelehti kinokselta toiselle. Vauhti oli hurja: ketun tavoittaessa tunturinlaen toisensa jälkeen sen tulipunainen turkki näytti liehuvan liekkinä kimmeltävien kinosten ja sysimustan taivaan rajamailla".

Kettu, Repo, Kettunen tai Reponen ovat olleet sukuniminä Karjalan alueella 1500-luvulla ja sieltä ne ovat siirtyneet muuttoaaltojen mukana Savoon ja 1600-luvulla sukumme mukana Ilomantsiin. Kettua on sananlaskuissa ja tarinoissa kutsuttu adjektiiveilla viisas, älykäs, nokkela, sukkela, viekas, ovela jne. Monissa kansantaruissa kettu, karhu ja susi kisailevat keskenään paremmuudessa, mutta kettu yleensä vie voiton oveluudellaan. Ketun sukkeluutta kuvaa tarina ketun ja korpin kohtaamisesta. Muistat myös varmaan kansansanonnan " Hyi happamia, sano kettu kun söi pihlajanmarjoja".

Noin vuosi sitten TV:n Ooppera-illassa oli Ovela Kettu. Tšekkiläinen säveltäjä Leos Janácek kuvasi säveltämäänsä oopperaa Ovela kettu (The Cunning Little Vixen) "iloiseksi tarinaksi, jolla on surullinen loppu". Tarina kertoo ketusta, joka on joutunut varomattomuuttaan metsänhoitajan vangitsemaksi. Kyllästyneenä elämäänsä vankeudessa kettu kuitenkin onnistuu keplottelemaan vapauteen. Metsänhoitaja, pappi ja opettaja puolestaan piehtaroivat rakkaudentuskissaan, jota he potevat kauniin mustalaistytön, Terynkan vuoksi. Ovelalla ketulla on kuitenkin miesten päänmenoksi suunnitelmia. Hauska ja samaan aikaan kovin surullinen tarina kuvaa kauniilla tavalla elämän luonnollista kiertokulkua.

Oletko kuullut sanonta "onko sinulla ketunhäntä kainalossasi"? Sanonta tulee kansantarusta, jonka mukaan kettu pisti pitkän takin päälleen ja yritti valepuvussa päästä kanatarhaan. Ketun pitkä häntä kuitenkin pilkotti takin liepeen alta ja kettua ei päästetty kanatarhaan. Kettu oli kuitenkin sisukas ja seuraavalla yrittämällä nosti häntänsä kainaloon, jotta se ei paljastaisi häntä. Valitettavasti takki oli hieman auki, hännänpää näkyi ja kettua ei päästetty taaskaan kanatarhaan. Sanonnan tulkintoja on monia.  

Sukunimemme Kettu tai Kettunen on saanut julkisuutta monella tavalla. Muistat varmaan 1990-luvun taitteessa Markus Kajon juontaman TV-ohjelman Kettunen. Erkka Lauri  "Edu" Kettunen on monille tuttu laulustaan "Lentäjän poika". Edu Kettunen ei ole lähisukua Kuolismaan Kettusille. Monia sukumme Kettusia on ollut ja on edelleen merkittävissä tehtävissä yliopistoissa ja yhteiskunnan eri tasoilla. Kuuntele

Kettu-nimestä on veistetty monia juttuja, mutta kaikesta julkisuudesta huolimatta haluamme kantaa sukunimeä ylpeänä hautaan saakka, sillä "eihän nimi miestä pahenna, ellei mies nimeään!" 

Tulppaani,_Tulipa

 Ajankohtaista
Etusivu
Kuolismaan kylä
Kuolismaan Kettuset
Sukunimi Kettunen
Hallitus
Jäsenyys
Kettusviesti
Linkit
Palaute/Yhteydenotto
Säännöt
Tuotteet
Valokuvat
Yhteystiedot
Pro Patria
Jäsenmaksu
Sukukokoukset
Sukuseuran logo
Sukuhaarat
Tietosuoja
© Kuolimaan Kettuset 2011Powered by NettiSite