Valikko Sulje

Kokemuksia sukupuuohjelmasta Geni.com

Aloin selvittää v. 2015 sukujuuriani. Päädyin melko pian käyttämään internetissä toimivaa sukupuuohjelmaa Geni.com (www.geni.com). Perusominaisuuksineen Geni on ilmainen ohjelma, johon voi rakentaa sukupuun. Geni toimii kokonaan internet -yhteydessä eikä omalla koneella olevaa ohjelmaa siten tarvita.

Kun Geniin on tehnyt rekisteröitymisen, niin kannattaa kirjata itselleen aluksi omat vanhemmat ja isovanhemmat. Kirjauksissa on heti aluksi syytä kirjata syntymä- ja kuolinaika sekä syntymäpaikka. On huomattava, että elossa olevien henkilöiden profiilien perustaminen Geniin ilman asianomaisen lupaa on kyseenalaista, pyydä siis lupa. Annetun syntymäajan perusteella Geni kyllä luokittelee elossa olevan henkilön profiilin ”yksityiseksi”, englanniksi ”private”, jolloin henkilön tiedot eivät näy lähisuvun ulkopuolisille.

Jos ja kun haluat liittyä Genin ns. isoon puuhun, niin Genin hakutoiminnolla kannattaa yrittää selvittää onko joku jo aiemmin tehnyt jonkun esivanhempasi profiilin (esim. aktiiviset kuraattorit ovat lisänneet systemaattisesti profiileja kirkonkirjojen ja muiden lähteiden perusteella). Jos löytyy varmuudella esim. oma isoisä, niin avaa itse tekemäsi isoisän profiili ja oikeasta yläkulmasta Toiminnot -painikkeen alta löytyy komento ”Yhdistä tämä profiili”. Sitä ennen on pitänyt käydä katsomassa tuota aiemmin kirjattua profiilia, jotta se näkyy yhdistettävänä. Tässä vaiheessa saattaa tulla vaikeuksia tuon aikaisemman profiilin näkyviin saamisessa. Profiilin yhdistämisen jälkeen (yhdistyminen ei välttämättä tapahdu heti) sukupuussa voi näkyä kaksoiskappaleita kirjaamistasi profiileista, ne tulee yhdistää. Katso tämän artikkelin lopussa olevan linkin sivustolta lisäohjeita ja yhteyksiä, miten saa apua. Hakeutuminen jonkun ylläpitäjän (joka on kirjannut paljon profiileja) tai kuraattorin kanssa yhteistyöhön lisää mahdollisuuksia nähdä enemmän profiileja ilman maksullista ohjelmaa.

Itse tein lisäksi oman sukupuun MyHeritage -ohjelmalla. Tämä toimii omalla koneella eikä välttämättä tarvitse tallennusta internettiin. Omaan sukupuuhun kirjasin vain esi-isiä, jotka jostakin löysin. Geni ilmoittaa, että sukupuussani on yli 6000 henkilöä. Sekä Genistä että MyHeritagesta on maksulliset versiot, joiden avulla pääsee laajemmin profiilitietoihin ja tietokantoihin. Silloin kun aktiivisesti tein sukupuuprofiileja, niin minulla oli molemmista maksetut versiot, nyttemmin vain perusversiot.

Kun kirjaa hieman kaukaisempaa sukua olevia henkilöitä Geniin, niin on hyvä kirjata yleistietoihin myös lähteet, joihin esim. syntymäaika ja – paikka sekä kuolinaika perustuvat. Samalla pystyy itse varmistamaan, että henkilö on oikea (vanhempien nimet täsmäävät), koska samannimisiä henkilöitä voi olla useita. Näin muutkin pystyvät luottamaan profiilin tietoihin. Muutenkin tällaisessa ohjelmassa, johon voi kuka tahansa kirjata profiileja, saattaa olla virheitä. Vinkki: jos profiilin henkilö on ortodoksi, niin syntymäaika saattaa löytyä kirkonkirjoista gregoriaanisen kalenterin mukaan ja siten olla eri kuin meidän nykyisessä kalenterissamme.

Suomen sukuhistoriallisen yhdistyksen (SSHY) sivuilta SSHY – Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry löytyy digitoituja kirkonkirjoja, rippikirjoja jne, joista voi kopioida linkin asianomaiseen henkilön profiilin tietoihin. Rajantakaisen Karjalan (osittain nykyisen Suomenkin puolella) kirkonkirjoista digitoituja tietoja löytyy Karjala-Tietokannasta Kansallisarkisto | Katiha.

Facebookissa on sukututkimukseen liittyviä ryhmiä, esim. ”Yhteiset sukujuuret-sukututkimus…”, ”Suur-Ilomantsin sukututkimuksesta”, ”Karjalan suvut ja sukututkimus”. Noista ryhmistä voi saada apua, jos tulee ongelmia esim. profiilien yhdistämisessä tai päällekkäisten profiilien poistossa.

Huomattavasti täydellisemmät ohjeet Genin käytöstä saa sivustolta Ohjeita Geni-sukututkimussivuston käyttöön | Yhteiset sukujuuret (ysj.fi). Suosittelen tutustumaan ennen sukupuun tekoa.